Thema's

Elke week zal Bertram Terpstra een ander thema gaan behandelen. Benieuwd welke thema's er voorbij gaan komen?

1. Architect: waarom?
Bertram legt uit wat de toegevoegde waarde is van een architect bij een verbouwing of renovatie.
Een architect biedt totaaloplossingen en neemt het gehele project uit handen. Hieronder valt bijvoorbeeld de algehele planning, budgetbewaking, contact met aannemers en vaklieden. Door het werk van de opdrachtgever uit handen te nemen kan een architect zelfs besparen op de totale kosten van een project. Het bouwproject is overzichtelijk en geeft daardoor meer rust voor de opdrachtgever.

2. Het ontwerp
Bertram legt uit hoe een ontwerp tot stand komt.
In samenspraak met de opdrachtgever wordt een ontwerp gemaakt. De opdrachtgever bepaalt zelf in hoeverre hij betrokken wordt in het ontwerpproces Een goede architect zal altijd proberen de oorsprong van je wensen te achterhalen en te vertalen. Ontwerpen is een dynamisch proces en is over het algemeen een wisselwerking tussen opdrachtgever en architect.

3. Vergunningen
Bertram legt uit over de toegevoegde waarde van een architect bij de aanvraag van vergunningen.
Voor (ver)bouwen is meestal een omgevingsvergunning nodig. Een architect weet precies voor welke projecten een vergunning nodig is. Het proces van aanvraag wordt volledig door de architect uit handen genomen.

4. Budget bepaling en bewaking
Bertram legt uit hoe in overleg met de opdrachtgever het budget bepaald wordt (en bewaakt door de architect).
Een opdrachtgever bepaalt natuurlijk zijn eigen budget. De architect zal op basis van dit budget de opdrachtgever adviseren in de mogelijkheden en gaat op zoek naar de juiste partners. Gedurende het project bewaakt de architect het budget en wordt gecontroleerd of de afspraken met derden worden nageleefd.

5. Contact met derden
Bertram legt de toegevoegde waarde uit van een architect in contact met derden.
Vaak draagt de architect een aannemer/leverancier/partner aan waar hij vaker mee heeft samengewerkt, maar de opdrachtgever kan uiteraard ook zelf partners inhuren.
De architect onderhoudt het contact met deze partners en draagt zorg voor naleving van de contracten en afspraken.

6. Totaaloplossing
Bertram benadrukt in dit item de totaaloplossing die een architect kan bieden.
De opdrachtgever wordt in het algemeen volledig ontlast door de architect. De architect draagt niet alleen zorg voor bijvoorbeeld het ontwerp, maar draagt zorg voor het hele project. De opdrachtgever heeft één aanspreekpunt waardoor het project overzichtelijk is en blijft.

7. Interieur / woonstijlen
Pauline legt uit over het belang van een persoonlijk interieur en de toegevoegde waarde van een interieurontwerper.
Een totaaloplossing houdt niet op bij de verbouwing of renovatie. Het interieur van een is erg persoonlijk. Een interieurontwerper kruipt in de huid van een opdrachtgever en krijgt daardoor een helder idee wat de opdrachtgever werkelijk wilt. Dit wordt vertaald naar een voorstel op maat: meubilering, stoffering, kleuren en materialen. Hoe weet je welke woonstijl het beste bij jou past? Welke trends zijn er de laatste jaren gekomen en gegaan en wat zijn de opvallende trends voor winter 2016/2017?

8. Bijzondere projecten en/of uitdagingen
Bertram haalt een project uit het verleden aan met een bijzondere waarde.
Geen project is hetzelfde. Welk project is Bertram in de afgelopen jaren bijgebleven? Wat was de specifieke uitdaging in dit project? Hoe hebben Bertram en zijn team dit project tot een succes gemaakt?

9. Een goed verlichtingsplan is een belangrijk deel van de inrichting
Bertram legt uit waarom een goed verlichtingsplan zo belangrijk is en waar je op moet letten.
In deze aflevering ligt de nadruk op Modular.

10. Architect: waarom?
Terugblik op het seizoen: waarom is een architect een toegevoegde waarde? Eventueel met praktijkbeelden en eerder uitgezonden quotes.

Van Woonvilla naar Droomvilla wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners