Programma

VANAF ZONDAG 7 OKTOBER OM 17.00 UUR OP RTL 4 ZIJN WE ER WEER MET 8 NIEUWE AFLEVERINGEN!

Van Woonvilla naar Droomvilla neemt ontwerper Bertram Terpstra de kijker elke week mee in de wereld van design, architectuur en interieur. Elk week een nieuw project, een nieuwe uitdaging. Van begin tot eind. Alle facetten van bouwen, bouwmanagement, maar ook interieur-, verlichting-, meubilering ontwerp en styling komen aan bod. Bertram zal hiervoor verschillende leveranciers bezoeken, waar hij geadviseerd zal worden door de specialisten. Bertram laat zien wat het belang van een architect is. Het ontwerpen vanuit de visie en behoefte van de opdrachtgever en niet vanuit de muren. Hoe zorgt hij ervoor dat de opdrachtgever volledig ontzorgt wordt en altijd weer overdonderd is van het eindresultaat. 

Afleveringen van het afgelopen seizoen:

Aflevering 8 (25-02-2018)

De familie kocht jaren geleden een huis gebouwd in Amsterdamse School stijl. Het gezin werd groter en daarmee ook de vraag naar meer ruimte in de woning. Verhuizen was geen optie om de liefde voor de woning en de ligging ervan en dus werd Bertram en zijn team om hulp gevraagd.

In deze aflevering zien we hoe met oog voor het behoud van het karakter van het huis er een aanbouw wordt gemaakt ter grootte van het oorspronkelijke huis. Uiteraard wordt de woning helemaal naar de maatstaven van deze tijd gebouwd met het E-net van Jung, krijgt deze woning een gietvloer van Daacha, meubelmaatwerk van Kembra en keukenapparatuur van Miele.

Jacco Huurdeman bouwde dit deel van het huis en legt uit wat zo leuk was aan dit project. Peter Bouw laat een tekening zien van een project dat hij mocht uitvoeren en laat zien hoe lijnen op papier in het echt uitpakken.

Pauline brengt een bezoek aan Lampe Berger en komt nog meer te weten over dit bijzondere product met een rijke geschiedenis. Bertram brengt een bezoek aan een indrukwekkende thuisbioscoop van Bowers & Wilkins waarvoor iedereen zich kan inschrijven via info-nl@bowerswilkins.com

Ook laat hij een nieuwbouwproject in Lage Vuursche zien waaraan hij meewerkt, nog te koop is en is gelegen naast de woning van Prinses Beatrix (www.deoudesmidselagevuursche.nl)

Aflevering 7 (18-02-2018)

Richard en Katarine wonen al een aantal jaren op een leuke plek in Amsterdam. Met de komst van hun dochter zijn ze langzaam naar een andere fase in hun leven gegroeid. Daarbij hoort ook een ander huis in een andere woonplaats. Dat huis hebben ze inmiddels gevonden. Een sfeervolle jaren dertigwoning die alleen in de jaren zeventig flink naar de maatstaven van die tijd is gebracht met houten balken tegen het plafond en bruine keukenkastjes met tegels in dezelfde kleur. De woning wordt naar het heden gebracht met ook wat extra woonruimte op de benedenverdieping dankzij een aanbouw. Het hele huis gaat op de schop waarbij Bertram hen op een leuk idee voor de slaapkamer brengt.

Bertram neemt in deze aflevering een kijkje op de LXRY-beurs waar hij weer de prachtige Van Beem veranda’s en bestrating van Gardenlux  ziet. Frank van Daacha legt uit hoe belangrijk de hand van de vakman is bij het maken van een gietvloer. Pauline brengt weer een bezoek aan de showroom van Ter Steege. Peter van Buro Buiten laat zijn eigen tuin zien en geeft uitleg hoe je ruimten subtiel verschillende functies kunt geven zonder de ruimten af te sluiten. Rutger van Kembra ontvangt een opdrachtgever van Pauline en Bertram en laat zien wat hij voor haar kan doen met meubelmaatwerk. Ook laat Bertram bij Kees Smit (https://www.keessmit.nl) de nieuwste Zuid Europese trend op het gebied van tuinmeubelen zien en bezoekt hij een bouwplaats waar de nieuwste bouwtechnieken worden toegepast en wordt gebouwd met huizen van EPS (piepschuim).

Aflevering 6 (11-02-2018)

Van een rustieke villa met een rietenkap een gezellig gezinshuis maken was de opdracht die Bertram en Pauline kregen toen zij het project aannamen dat deze week te zien is in de nieuwe aflevering. De verbouwing vroeg constructief nog wel wat aanpassingen. Yuri Heerooms heeft een bouwbedrijf dat zijn oorsprong kent uit de boerderijbouw en nu is gespecialiseerd in het herstellen van karakteristieke villa’s als dit.

Bertram neemt in deze aflevering ook een kijkje op de Dutch Design Week en ontmoet kunstenaars, ontwerpers en fabrikanten met innovaties op velerlei gebieden. Modular laat hier de Qbini zien. In de woning besteedt hij aandacht aan de apparatuur van Miele dat uiteenloopt van wijnklimaatkast tot warmhoudlade. Peter Bouw van Buro Buiten besteed aandacht aan de buitenruimte. Aan de hand van een voorbeeldtuin legt hij uit hoe je een tuin aanpast bij een villa die mooi in de natuur gelegen is. Ook staat hij stil bij de keuze van de tuinmeubels.

In de woning is er aandacht voor de stalen deuren van Skygate, de kleuren op de muur uit de Designa verflijn in samenwerking met Nelf Paints en het vakkundig gemaakte meubelmaatwerk uitgevoerd door Rutger Brand van Kembra.

Aflevering 5 (04-02-2018)

Vorige week werd een begin gemaakt met de verbouwing van de stadsvilla van Ingrid en Ingvar. In de aflevering van zondag 4 februari zien we het resultaat van een verbouwing waarvan alleen de buitengevels zijn blijven staan. Een verbouwing met behoud van karakteristieke details, maar met het verwijderen van overdadige frutsels. Wat werd toegevoegd zijn technieken die bij deze tijd horen. Speakers van Bowers & Wilkins werden in de muren gebouwd en bedrading werd weggewerkt. Zonwering en lampen werden aangesloten op een beveiligd systeem dat contact houdt met de design schakelaars van Jung en op de mobiele telefoon. De keuken krijgt een mooi Miele koffiezetapparaat en Rutger van Kembra legt Bertram uit hoe je in meubelmaatwerk alle gewenste vormen kunt maken met Hi Macs. 

De tuin die in fasen door Buro Buiten werd aangelegd wordt in deze aflevering voltooid en Ingrid en Ingvar laten hierin een mooie, hoogwaardige Van Beem veranda plaatsen met een strak design.

Peter maakt de tuin af met prachtige handgemaakte XL buitenpotten van Ter Steege en laat vervolgens het belang van goed tuinmeubilair zien met de meubels van Kees Smit.

Aflevering 4 (28-01-2018)

Ingrid en Ingvar zochten een woning met meer ruimte op de begane grond en minder ruimte op de verdiepingen en kochten een stadsvilla uit 1895. Een prachtige woning, maar met een hokkerige indeling. Bertram stelt voor de trap in de hal te verplaatsen waardoor er een mooiere indeling in de woning gemaakt kan worden.

Met het idee een huis te bouwen voor de komende twintig jaar, werd de verbouwing van de karakteristieke woning grondig aangepakt. Dit betekende dat alleen de buitengevels bleven staan. Aan alle details werd aandacht besteed en er werd in sfeer een mix gezocht tussen een Franse loft, gebaseerd op de Franse wortels van Ingrid, met een Scandinavisch design, omdat de ouders van Ingvar uit Zweden komen. Belangrijk onderdeel in de sfeer van de woning is de combinatie tussen gietvloeren en houten vloeren. Frank Burger laat daarnaast ook een hele bijzondere toepassing van een gietvloer op de wand zien en Jim Bouwmeester geeft uitleg over de houten vloer die wordt gelegd in een Hongaarse punt. In deze aflevering Van Woonvilla Naar Droomvilla is al goed te zien dat dit een prachtig resultaat oplevert. Ook volgende week laten we daarom meer zien van dit bijzondere project.

Niet alleen de woning, maar ook de tuin komt aan bod. Peter Bouw begint met de aanleg van dit grote project en legt in een tuin die eerder door hem is aangelegd uit, wat de voordelen zijn van een tuin in fasen aanleggen.

Aflevering 3 (21-01-2018)

Voetbalcoach en voetbalbestuurder Ton Caanen is met zijn gezin al weer even terug in Nederland, na een aantal jaren op verschillende plekken op de wereld gewoond te hebben.

Al jaren waren Ton en zijn vrouw dit huis voorbijgereden en telkens hadden ze tegen elkaar gezegd dat dit toch wel hun droomhuis was. Toen het huis te koop kwam hoefden ze niet meer te twijfelen over het huis en de locatie, maar wel over hoe ze dit huis naar deze tijd konden krijgen. Bertram en zijn team werden ingeschakeld en toverden hun droomplek om in een paradijs. In deze aflevering Van Woonvilla Naar Droomvilla is te zien hoe dit droomhuis is omgetoverd.

Ook bezoeken Bertram en Pauline het huis van kunstenares Jacqueline de Vries dat zij een aantal jaren gelden hebben mogen aanpakken. Bertram is weer onder de indruk van haar werk en stelt tijdens een gesprek met haar voor een expositie te organiseren. Inmiddels is dit ook gepland en zal JAC haar werk op zaterdag 27 januari vanaf 10:00 uur laten zien zijn in het Wooninspiratie-centrum Het Gooi te Laren. Vervolgens worden de deuren weer geopend op maandag 29 januari vanaf 13:00 uur en is haar werk in het Wooninspiratie-centrum Het Gooi te zien tot en met zaterdag 3 februari. Adres: Nieuweweg 6a, 1251 LJ te Laren. 


Aflevering 2 (14-01-2018)

Jaren geleden mocht Bertram het ontwerp doen van het appartement van de moeder van Kenji. Inmiddels heeft Kenji in de buurt waar hij is opgegroeid zelf ook een prachtig jaren 30 huis gevonden waar hij met zijn gezin wil gaan wonen. Besloten is om de verbouwing van het huis en de tuin in fasen aan te pakken en te beginnen met de woning. Kenji kon aan niemand anders denken dan aan Bertram en Pauline om hem en zijn vrouw te adviseren over de verbouwing van deze zwaar gedateerde woning en schakelde het ontwerpersduo in.

Pauline en Bertram bezoeken in deze aflevering ook de in de wereld meest gerenommeerde beurs op het gebied van interieur. De Salone del Mobile Milano.

Tuinregisseur Peter Bouw geeft advies over de tuin van Kenji over welke bestrating hij het best passend vindt en Pauline geeft kleuradvies op basis van haar eigen kleurenlijn die zij in samenwerking met het oerhollandse bedrijf Nelf mocht samenstellen. Bertram bezocht voor de keuken van Kenji het Miele Experience Centre en kreeg advies over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van stoomovens. 

Aflevering 1 (07-01-2018)

In de eerste aflevering staat het interieurontwerp van een penthouse centraal. De langgerekte open ruimte in het penthouse wordt opgedeeld door het gebruik van verschillenden vormen van roomdividers die deels gemaakt zijn door meubelmaker Delade. Dankzij de roomdividers houden de nieuwe ruimten verbinding met elkaar en wordt zowel het open als het ruimtelijke gevoel van het penthouse vastgehouden. Bertram en Pauline geven vervolgens functie aan deze ruimten.

In de aflevering bezoekt Pauline ook Gert-Jan Splinter van StyleShutters die voor het penthouse de shutters maakte en in zijn showroom laat zien dat hij sinds kort ook met leer gemaakte shutters heeft. Peter Bouw van Buro Buiten laat een tuin zien met eenzelfde indeling als het penthouse en Bertram legt in zijn Wooninspiratie-centrum in Laren uit waarom hij bij voorkeur kiest voor de gietvloeren van Daacha. 

 

Van Woonvilla naar Droomvilla wordt mede mogelijk gemaakt door onze partners